Over Mij

Helmi Coenders (Weert, 1961)
Na een grafische opleiding aan St. Lucas te Boxtel, A. B. K. Maastricht (Kunstacademie) afdeling Modevormgeving en een didactische bijscholing voor beeldende kunstenaars (D.B.B.), was ik vervolgens werkzaam als coloriste en dessin-ontwerpster bij een textieldrukkerij. Thans richt ik me op freelance werkzaamheden, mode- dessinontwerp en styling. Sinds 2000 ben ik parttime verbonden aan Rick (Regionaal Instituut voor Cultuur- en Kunsteducatie), voorheen het Kunstcollege, als docente textiel en jeugdateliers beeldende vorming en werkzaam in de steunfunctie onderwijs.

“Je bent bevoorrecht als je plezier hebt in dat wat je doet en als je creatief kunt scheppen”. Toch is het niet alleen maar leuk bezig zijn. Het is m’n werk. Ik ontwerp op een stylistische manier en dat blijft in het begin altijd wat rommelig. Ik ga dingen “verzamelen” zoals plaatjes, foto’s, teksten, materialen etc. etc. Wat ik verzamel is altijd teveel maar dat moet ook, want dan is het noodzakelijk keuzes te maken (voorlopig). Overbodige gedachten en idee├źn leg ik aan de kant. Wat is zin en wat is onzin? Een teveel kan leiden tot chaos en daar kan ik niet in werken.

Ik moet als ontwerpster (en als docent) orde brengen in die chaos want anders bereik ik mijn doel niet. Ik heb een passie voor m’n werk en stort me daar volledig op. Ik realiseer me dat het moeilijk is om nieuw of vernieuwend te zijn maar kan me er ook bij neerleggen dat alles ook al een keer bedacht en gedaan is. “Soms is het kunst maar vaak ook met een knipoog naar de kunst”.